In which world do we want to live?

Mokyklų mainų partnerystės projektas

2019-2021 metai

Erasmus+ School Exchange  Partnership Project (KA229)

„In which world do we want to live?“

„Kokiame pasaulyje mes norime gyventi?“

Projekto koordinatorius: Staatliche Grundschule Steinheid (Europa-Schule), Germany

Partneriai: Gozo College Sannat Primary and Special Unit, Malta

Agrupamento de Escolas Dr. Francisco Sanches, Portugal

Pakruojo r. Lygumu pagrindine mokykla, Lithuania

Zespol Szkol nr 10 im.prof.J.Groszkowskiego, Poland

Koningin Julianaschool (900458955), The Netherlands

Projekto trukmė – 2 metai (nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki 2021 m. rugpjūčio 31 d.).

 Apima šiuos dalykus: gamtamokslį ugdymą, anglų k., geografiją.

Dalyviai – minėtų dalykų mokytojai ir mokiniai (9-15 metų).

Projekto koordinatorė, grupės vadovė Kristina Vaičiulienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  anglų k. mokytoja.

Nariai:

Rima Jasenskytė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  biologijos ir chemijos mokytoja, projekto koordinatorės pavaduotoja.

Lina Rutkevičienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  pavaduotoja ugdymui ir geografijos mokytoja.

Alma Vaivodienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  pradinių klasių mokytoja.

Ilona Dūdėnienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  pradinių klasių mokytoja.

Ilona Miežienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos muzikos mokytoja.

Rima Šukienė, Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centro buhalterė.

Visi esame pajutę neigiamą klimato kaitos poveikį: karščio bangas, ekstremalius gamtos pokyčius. Klimato kaita yra ir bus viena iš svarbiausių problemų pasaulyje, todėl Jungtinės Tautos ir kitos organizacijos, pasaulio lyderiai nori spręsti šią problemą – pastoviai, laipsniškai mažinti klimato kaitos poveikį aplinkai.

Svarbiausias šio projekto tikslas yra didinti vaikų supratimą apie šias problemas ir mokyti juos tausoti vandens išteklius.

Projekto metu sieksime, kad mokiniai:

  • Bendraudami su įvairių Europos šalių mokiniais, vaidindami vaidinimus, dalyvaudami anglų kalbos pamokose apie klimato kaitą patobulintų anglų kalbos įgūdžius.
  • Kurdami pateiktis, trumpus video reportažus išmoktų nusiųsti juos partneriams ir įkelti į socialinius tinklalapius, patobulintų informacinių technologijų įgūdžius.
  • Stebės ir fiksuos orų pasikeitimus.
  • Tobulintų darbo komandoje, kritinio mąstymo ir kūrybiškumo įgūdžius.
  • Atliks eksperimentus, analizuos duomenis.
  • Mokysis tausoti vandens išteklius.
  • Kartu su partneriais sukurs „Lašelio kelionė“ pasakojimą.

Projekto psl. https://twinspace.etwinning.net/95758/home

2019 m. lapkričio 18–22 dienomis vyko pirmasis projekto „Erasmus+“ „Kokiame pasaulyje nori gyventi?“ (In which world do we want to live? Design a liveable Europe with sustainable thinking and action.) susitikimas Sannat pradinėje mokykloje Gozo saloje, Maltoje. Į šį susitikimą vyko Lygumų pagrindinės mokyklos penktos klasės mokinės Arūnė Balčiūnaitė ir Aistė Jankevičiūtė bei anglų k. mokytoja K. Vaičiulienė ir biologijos mokytoja R. Jasenskytė. Čia moksleiviai buvo šiltai sutikti vietos mokyklos bendruomenės ir dirbo bei kartu leido laiką su bendraamžiais iš Lenkijos, Portugalijos, Olandijos ir Vokietijos.

Mokyklos direktorė Pauline Grech pristatė kolektyvą bei aprodė mokyklą. Projekto metu vyko įvairios veiklos bei užsiėmimai vandens tema. Aplankyti vietiniai ūkiai, „Energijos ir vandens“ agentūra, Pembroke vandens jėgainė, kur jūros vanduo virsta geriamu. Mokiniai dalyvavo ne tik pamokose, bet ir įvairiuose užsiėmimuose, kurių metu sužinojo daug įdomių faktų apie vandenį ir kad Maltos vyriausybė pradėjo taupymo programą. Programos metu kiekvienas vartotojas gaus paketą, kuriame ras antgalių čiaupui, dušui – jie padės taupyti vandenį.

Mokytojai aptarė jau nuveiktas ir dar laukiamas veiklas, pasidalino profesine patirtimi, džiaugsmais ir rūpesčiais. Per pirmus projekto įgyvendinimo metus bus sukurta elektroninė knyga „Vandens lašelio kelionė“, atlikti įvairūs eksperimentai. Antrieji projekto įgyvendinimo metai bus skirti klimatui. Kitas susitikimas vyks Portugalijoje.

Mintys iš mokinių atsiliepimų apie dalyvavimą projekte:
Rytas mokykloje prasideda nuo bendro susirinkimo mokyklos hole. Direktorė pasveikina visus ir tada mokytojai su savo mokiniais eina į savo klases. Pirmiausia visos šalys prisistatė bendrame mokyklos susirinkime, po jo dalyvavome įvairiose pamokose, kurios baigiasi 14.30. Vakare visi susitikome boulinge, kur linksmai leidome laiką bendraudami.

Apsilankėme ir pas vietinius ūkininkus, kurie mums parodė, kaip laisto savo laukus. Pasirodo, jie surenka lietaus vandenį į įvairias talpyklas ir juo laisto savo laukus. Kitas ūkininkas parodė gręžinį, kurio pagalba laisto savo daržoves bei vaismedžius. Buvo keista matyti kabančius apelsinus.

Trečiadienį lankėmės „Energijos ir vandens” agentūroje. Ten mus supažindino su vandens ciklu bei jo taupymo būdais. Buvo keista apsilankyti vietoje, kur jūros vandenį paverčia geriamuoju. Šio vizito metu ne tik sužinojome daug dalykų apie vandenį, bet ir susitikome su pirmąja Maltos ledi.  Taip pat aplankėme senąją Maltos sostinę – Mdiną.

Kovo 28 d – balandžio 1 d. Zabrze mieste, Lenkijoje įvyko antrasis projekto susitikimas į kurį atvyko  partneriai iš Olandijos, Vokietijos, Portugalijos, o Maltos atstovai dalyvavo susitikime virtualiai. Mūsų mokyklą atstovavo Karolis Grušas, Gustas Maliauskas, Marija Tvarušytė ir Lukrecija Beinoraitė, mokinius lydėjo mokytojos I.Dūdėnienė bei J. Balašauskaitė.  Lenkijos projekto komanda suorganizavo nemažai įdomių veiklų: apžiūrėjome mokyklą, dalyvavome pamokose, atlikinėjome įvairius eksperimentus, dalyvavome interaktyvoje Kahoot viktorinoje, aplankėme „Hyropolį“ vandeniui skirtą mokslo centrą, Wroclavo senamiestį, Karalienės Louise kalnakasybos muziejų (Skansen Górniczy Królowa Luiza), Krokuvą.

Šis susitikimas suteikė galimybę daugiau sužinoti apie projekte dalyvaujančių šalių kultūrą, gilinti anglų kalbos žinias, užmegzti naujų pažinčių, didinti pasitikėjimą savimi, pažinti kultūrų skirtumus ir panašumus.

Visi projekto dalyviai su nekantrumu laukia kito vizito Portugalijoje  gegužės mėnesį.

Trečiasis projekto partnerių susitikimas vyko Bragoje (Portugalija) gegužės 2 – 6 dienomis. Jame dalyvavo ir Pakruojo rajono Lygumų pagrindinės mokyklos 6 klasės mokiniai: Akvilė, Eva, Milda, Viltė, Vilius bei Egidijus. Susitikimas prasidėjo nuo vizito mokykloje: mokiniai dalyvavo pamokose, atlikinėjo įvairias užduotis. Dalyviai aplankė Bom Jesus and Sameiro šventoves, kur grožėjosi įspūdingais vaizdais ir Bragos panorama.

Susitikimo šeimininkai sudarė puikias galimybes susipažinti su nepakartojama Braga – jauniausiu pagal gyventojų amžių miestu Europoje, vienu iš seniausių miestų pasaulyje. Kaip patys portugalai sako, ,,Braga – tai miestas,   kuriame bažnyčias gali pamatyti ant kiekvieno kampo ir kurio durys visiems visada atviros”. Taip pat apsilankėme merijoje, kur susipažinome su vykdomomis gamtosaugos programomis.

Mokiniai vizito metu galėjo susipažinti su Bragos miesto vandens tiekimo sistema, aplankyti “Vandens paviljoną”, atlikti įvairius bandymus bei pramogauti baidarėmis.

Paskutinis aplankytas miestas – Portas, kuris mus pasitiko dar gražesniais vaizdais. Tačiau svarbiausias momentas, kuris visus paliko pakerėtus, tai buvo atvykimas prie Atlanto vandenyno.  Aplankėme įspūdingą traukinių stotį. Viduje sienos padengtos glazūruotomis keraminėmis plytelėmis – jų net 20000. Šiam grožiui įrengti autoriui Jorge Colaço prireikė net 11 metų . Grožėjomės miesto panorama leisdamiesi keltuvu. Šią fantastišką dieną užbaigėme kruizu Douro upe.

Ši kelionė visiems buvo nepakartojama galimybė praplėsti savo akiratį, susipažinti su Portugalijos švietimo sistema, tobulinti anglų kalbos gebėjimus, bendrauti ir dalyvauti bendrose veiklose su kitų šalių  mokiniais. Kitas projekto partnerių susitikimas vyks Olandijoje birželio 20 – 24 dienomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *