let’s play together

Mokyklų mainų partnerystės projektas

2019-2021 metai

Erasmus+ School Exchange  Partnership Project (KA229)

„ Let‘s play together“

„Žaiskime drauge“

Apie projektą:

 Projekto koordinatorė: Pakruojo r. Lygumų pagrindinė mokykla.

Partneriai: 1st Basic School Vasil Levski, Bulgarija; Zakladni skola Josefa Kajetana Tyla a Materska skola Pisek, Čekija; CASA COLEGIO REGINA CARMELI DE RUBI

HERMANAS CARMELITAS DE SAN JOSÉ, Ispanija.

 Projekto trukmė – 2 metai (nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki 2021 m. rugpjūčio 31 d.).

 Apima šiuos dalykus – lietuvių ir anglų kalbas, fizinį ugdymą, muziką.

 Dalyviai – minėtų dalykų mokytojai ir mokiniai (9-15 metų).

Projekto darbo grupė:

Projekto koordinatorė, grupės vadovė Kristina Vaičiulienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  anglų k. mokytoja.

Nariai:

Jūratė Balašauskaitė, Lygumų pagrindinės mokyklos  pradinių klasių mokytoja, projekto koordinatorės pavaduotoja.

Vida Arlauskienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  fizinio ugdymo ir technologijų mokytoja.

Dalia Rimkuvienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  pradinių klasių mokytoja.

Daiva Balčiūnienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  lietuvių k. mokytoja.

Ilona Miežienė, Pakruojo r. Lygumų pagrindinės mokyklos  muzikos mokytoja.

Rima Šukienė, Pakruojo suaugusiųjų ir jaunimo švietimo centro buhalterė.

Tradiciniai žaidimai geriausiai atskleidžia tautinę savimonę, įtvirtina humaniškus santykius ir bendravimą per emocijas ir veiklą. Be to, tradicinės sporto šakos ir žaidimai atspindi kultūrų įvairovę, puoselėja bendruomenių ir tautų tarpusavio supratimą bei toleranciją. Tačiau daugelis tradicinių žaidimų išnyko. Mes kaip Europiečiai privalome atgaivinti susidomėjimą šiais „senamadiškais“ žaidimais.

Mūsų projekto tikslas yra atgaivinti ir pristatyti dalį mūsų pamirštos kultūros bei puoselėti sveiką ir sportišką gyvenimo būdą.

Šiuo mokyklų mainų projektu bus vykdomos mokymo ir mokymosi veiklos mokiniams ir mokyklos darbuotojams, suteikiamos sąlygos mokytojų dalijimuisi informacija ir patirtimi, profesiniam tobulėjimui, mokinių bendravimui ir bendradarbiavimui su bendraamžiais iš kitų užsienio šalių, ugdant kultūrinį sąmoningumą.

Pirmasis projekto susitikimas įvyks 2020 kovo 1-6 dienomis Čekijoje, kuriame dalyvaus 6 mokiniai iš 8-9 klasių ir 2 lydintys mokytojai.

Mes svečius priimsime 2020 gegužės 31 – birželio 6 dienomis. Pas mus lankysis 18 mokinių bei 6 mokytojai.

Projekto puslapishttps://twinspace.etwinning.net/92649/home


Aktyvi veikla su Erasmus+

2022 m. kovo 27 – balandžio 2 dienomis vyko antrasis projekto Erasmus+/eTwinnning „Žaiskime drauge“ susitikimas REGINA CARMELI DE RUBI HERMANAS CARMELITAS DE SAN JOSÉ mokykloje  Rubi, Ispanijoje. Į šį susitikimą vyko ir Pakruojo rajono Lygumų pagrindinės mokyklos 6-7 klasių mokinės, lydimos projekto koordinatorės anglų k.  mokytojos K. Vaičiulienės, pradinių klasių mokytojos  D.  Rimkuvienės bei muzikos mokytojos I. Miežienės.  Čia moksleiviai dirbo bei kartu leido laiką su bendraamžiais iš Bulgarijos bei Ispanijos.

  Visos dienos buvo kruopščiai suplanuotos, pažintines veiklas keitė dirbtuvės, pamokos ir atvirkščiai. Pirmadienį pradėjome nuo visų šalių prisistatymo ir orientacino žaidimo – turo po mokyklą. Vėliau projekto dalyviai dirbo tarptautinėse grupelėse, kuriose turėjo paruošti pristatymą apie sporto šaką. Antradienį aplankėme Sagrada Família – bažnyčią Barselonoje, kuri yra miesto simbolis, architekto Antoni Gaudi garsiausias kūrinys. Pasitelkę išmaniąsias technologijas, mokiniai susipažino su bažnyčios istorija bei žavėjosi kerinčiomis vitražų spalvomis.

Trečiadienį dalyvavome tradicinių kataloniečių šokių pamokose, vėliau dalyvių laukė ispanų tradiciniai ir net pačių sukurti komandiniai žaidimai, sportiniai iššūkiai. Jų metu visi varžėsi, lavino fizinį greitį ir bendravo vieni su kitais.

Ketvirtadienio veiklas pradėjome miesto parke, kur išbandėme savo jėgas atlikdami olimpines rungtis. Pailsėję sukūrė bei pristatė plakatus: ,,Mano savaitė Rubi“ arba ,,Mano savaitė su draugais iš …“ .

 Penktadienį dalyviai aplankė Barselonos Olimpinį stadioną, kur atlikdami komandines užduotis susipažino su jo istorija. Taip pat užkopėme į Mountjuic kalno viršunėje esančią  pilį ir grožėjomės nuostabia Barselonos panorama.  Vakare laukė atsisveikinimo vakarėlis.

Džiaugiamės turėję galimybę ir vėl po ilgo laiko pasimatyti su projekto partneriais. Tad tikimės, kad pagaliau atsivėrusios galimybės ir dalyvių entuziastingas įsitraukimas prisidės prie tolimesnės projekto sėkmės. Visi nekantriai laukiame naujo vizito, kuris yra numatytas Bulgarijoje  gegužės mėnesį.

Dalyvavimas įvairiose „Erasmus+“ programos veiklose suteikė galimybę tapti šiuolaikiškesniems, daug ko vieniems iš kitų išmokti, per asmeninę patirtį praplėsti kultūrinį bei socialinį akiratį.

Įgyvendinant Erasmus+/eTwinning projekto “Žaidžiame kartu“ veiklas, gegužės 8 – 14 dienomis vyko trečiasis partnerių susitikimas Bulgarijoje, Kostinbrod 1st Basic school „Vasil Levski“ mokykloje. Į susitikimą vyko Pakruojo rajono Lygumų pagrindinės mokyklos mokytojos Kristina Vaičiulienė, Dalia Rimkuvienė bei 6 ir 7 klasių mokiniai.

Susitikimo veikla prasidėjo nuo pažinties su mokykla. Susitikome su mokiniais, pedagogais, apžiūrėjome klases ir kitas edukacines erdves. Žaidėme įvairius žaidimus, mokėmės šokti tradicinius bulgarų šokius.

 Susitikimo metu susipažinome ir su Bulgarijos kultūriniu paveldu. Pasivaikščiojome plačiomis sostinės gatvėmis, aikštėmis. Aplankėme įžymias vietas, užsukome į Šv. Aleksandro Nevskio katedrą. Vakare lankėmės Sofijos senamiestyje – grožėjomės iliuminacijomis.  Vykome ir į Giginskio vienuolyną, kur kiekvienas galėjome paskambinti varpais. Šiame vienuolyne jų yra net 9. Šio vienuolyno broliai prižiūri ūkį, kuriame augina buivolus ir avis.

Viešnagė  Bulgarijoje prabėgo greitai. Atsisveikinome su partneriais ir laukiame kito susitikimo Lietuvoje, kuris įvyks birželio 5 – 11 dienomis.

Birželio 5 – 11 dienomis Lygumų pagrindinėje mokykloje įvyko paskutinis Erasmus+/ eTwinning projekto „Žaidžiame kartu“ partnerių susitikimas.

Pirmąją dieną projekto dalyviai pradėjo nuo susipažinimo su mūsų mokykla bei komandine užduotimi „Lobio ieškojimas“. Kiekviena komanda turėjo surasti nurodytus daiktus/objektus mokykloje, juos nufotografuoti ir įkelti į Padlet. Po pietų vykome į Joniškio krepšinio muziejų bei Kryžių kalną.

Antroji diena prabėgo susipažįstant su Vilniaus senamiesčiu bei Trakais. Projekto dalyvai aplankė ir Rumšiškių liaudies buities muziejų. Apžiūrėję ekspozicijas dalyvavo edukacijoje „Kaimiški jaunimo žaidimai“. Sužinojo, kaip pramogavo mūsų protėviai, kokius žaidimus žaidė, o taip pat išbandė rankos taiklumą, jėgą ir vikrumą. Laikas autobuse neprailgo žaidžiant stalo žaidimus bei bendraujant su savo draugais iš Ispanijos ir Bulgarijos.

Ketvirtą dieną sudalyvavę šakočio kepimo edukacijoje apžiūrėjo Pakruojo dvarą. Po to laiką leido parke žaidžiant diskogolfą. Partneriams šis žaidimas labai patiko, nes jį žaidė pirmą kartą. Vakare visi pramogavo SOS vaikų namelyje. Vieni žaidė stalo žaidimus, kiti šoko, treti tiesiog bendravo.

Paskutiniąją dieną mokiniai praleido aktyviai sportuodami mokyklos stadione, pristatė savo savaitės įspūdžius parengdami plakatus „Mano savaitė Lygumuose“. Vakarą užbaigėme sertifikatų įteikimais bei vakarone kartu su šeimomis.

Džiugu, kad šio projekto dalyviai turėjo galimybę susirasti naujų draugų, patobulinti savo anglų kalbos žinias.

Įgyvendinat šį projektą mokyklos erdvės buvo atnaujintos lipdukais – žaidimais.   Ačiū lipdukai.eu firmai už puikius žaidimus. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *